Gabriele D’Annunzio och fascismens födelse

Inledare: Magnus Bärtås och Fredrik Ekman

Den excentriske italienske poeten Gabriele D’Annunzio var en av Europas mest kända kulturpersonligheter i början av 1900-talet. Efter första världskriget upprättade han en egen stat i den jugoslaviska hamnstaden Fiume. Här skrev han en konstitution, uppmuntrade sjöröveri och utvecklade en politisk teater – det var ett experiment som lade grunden för fascismen. Magnus Bärtås och Fredrik Ekmans biografi från 2017 lyfter denna berättelse ur glömskan och diskuterar de impulser och krafter som D’Annunzio i egenskap av konstnär lyckades aktivera i sin attack mot den liberala demokratin.

Magnus Bärtås är konstnär och författare och vicerektor för forskningen på Konstfack. Fredrik Ekman är författare och lektör. Tillsammans har de skrivit fyra essäböcker, varav Alla monster måste dö nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2011.

12 oktober kl 19:00

Plats:

CCAP, Körsbärsvägen 9, nedre botten av höghuset,

Vägbeskrivning: Enklast hittar du till CCAP från Valhallavägen (kort promenad från T-bana Tekniska högskolan / uppgång Odengatan). Ta parkvägen upp mot höghuset. Lokalen ligger i sluttningen mot Valhallavägen. Ingen entré från Körsbärsvägen.

Entré 150 kronor. Anmälan bekräftas när du har swishat entréavgiften till 123 244 48 67

%d bloggare gillar detta: